Home / Copa Espanya Lliure / Reconeixement oficial


Reconeixement Oficial

25 de març de 2023: una data per a la història granota; la R.F.E.F. reconeix l’oficialitat de la Copa Espanya Lliure conquistada en 1937

El dissabte 25 de març de 2023 es converteix en una data de ressonàncies bíbliques per al llevantinisme. El Llevant es va coronar oficialment com a campió de la Copa Espanya Lliure 86 anys després de la seua materialització sobre el verd. La Copa Espanya Lliure-Trofeu President de la República es va disputar formalment entre els mesos de juny i juliol de 1937. Espanyol, Girona, València i Llevant van contendre en un format que va enfrontar a doble partit als quatre adversaris aspirants al títol. Llevant i València van dirimir la final disputada en l’Estadi Sarrià el 28 de juliol de 1937 (1-0). Nieto va ser l’autor de la diana que va sancionar la victòria de l’esquadra dels Poblats Marítims. Aquesta competició va tancar el curs esportiu 1936-1937. En sòl republicà aquell exercici futbolístic va nàixer amb els sempiterns campionats regionals. La Lliga del Mediterrani va procedir al format coper. “Tres competicions s’han celebrant en la temporada”, va advertir El Mundo Esportiva en la jornada del dilluns 19 de juliol de 1937 en un intent per oferir un plus de normalitat i de reconeixement a la labor d’uns federatius que van tractar de clonar les competicions que es venien desenvolupant en el calendari futboler.

La Real Federació Espanyola de Futbol, en la reunió de la seua junta directiva celebrada a Màlaga, va decidir aprovar el reconeixement de la Copa de l’Espanya Lliure “El Llevant Unió Esportiva i la Federació de la Comunitat Valenciana van posar en coneixement de la RFEF, en 2019, una sèrie de fets de caràcter esportiu per a sol·licitar el reconeixement del títol, reconeixent sempre l’RFEF l’excepcionalitat del moment i el context de guerra civil en el qual es va desenvolupar el torneig”, va explicar l’RFEF, que va indicar que es van prendre en consideració “els acords de FIFA dels dies 6 i 7 de novembre”, celebrat a París, així com “els acords adoptats pel màxim organisme del futbol mundial a Calcuta d’octubre de 2017″.

L’oficialitat del torneig va coincidir amb el Llevant en terres càntabres en les hores prèvies al partit que va creuar al bloc de Calleja davant el Racing Club en El Sardiner. Quico Catalán va expressar el seu sentir després de la confirmació de la conformitat del trofeu. “Tot el llevantinisme estava somiant que la Federació reconeguera aqueix trofeu que un dia van aconseguir uns valents que enorgulleixen la nostra història. És una satisfacció molt bonica. Tota València ha de vibrar que el Llevant ha guanyat un títol. I ha guanyat un títol perquè se l’ha reconegut, encara que el portàrem sempre en el cor. És un dia molt gran. Oficialitzem alguna cosa que era nostre, que era propi, que era del Llevant Unió Esportiva”, va matisar amb un punt d’emoció per als mitjans oficials de l’entitat.

Un deute històric s’havia resolt. El club ha lluitat amb audàcia en els últims anys per la seua legalitat. El reconeixement de la Copa Espanya Lliure s’ha estés en el temps des que començara a recuperar la seua efervescència a principis del tercer mil·lenni. El procés ha estat replet d’espines i de contratemps. El document adjuntat demostra la complexitat de la seua definitiva aprovació.

PDF.js Example