Des del 23 de desembre de 2022 fins al 3 de setembre de 2023, la Copa Espanya lliure es podia contemplar en El Museu Valencià d’Etnologia que està situat al carrer Corona número 36 com un dels principals objectes de l’exposició que porta per títol; ‘De granotes, gats i palmeres, els orígens de la història del Llevant UD’.

L’exposició enfocada des d’un punt de vista divulgatiu donava a conéixer les fites que han jalonat la història del club, ens mostra als fundadors dels equips, els camps on van jugar, les antigues samarretes, els títols, les conseqüències de la Guerra Civil, la fusió, les relacions entre els jugadors i el club…, fins al primer ascens a Primera Divisió en la temporada 1962-63.

Aquest vell equip és hui un club modern, pioner del futbol femení i estendard en la consideració de l’esport com a eina d’inclusió social.

L’exposició és una producció de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia amb la col·laboració del Llevant U.D. Está comissariada per José Vicente Aguilar i Asunción García, conservadors de L’ETNO i per Emilio Nadal i Borja Arce, tots dos membres de l’Àrea de Patrimoni del Llevant U.D. La mostra està dissenyada per Suso Pérez (Estudi Gimeno Gràfic).

L’exposició s’organitza de manera cronològica en diferents seccions:

Introducció, orígens del Llevant U.D., guerra i copa, fusió en 1939, creació del Llevant U.D. En 1941 i l’ascens a l’elit.

La Copa Espanya Lliure, que el Llevant va conquistar en propietat al juliol de 1937, després de véncer en la final que es va disputar a Barcelona al València (1-0) amb gol de Nieto, va destacar com a peça central de la zona dedicada a la Guerra i Copa. A l’inici de la Guerra Civil les competicions no es van detindre per més que les competicions nacionals van quedar paralitzades per qüestions més que evidents, i els clubs de la ciutat es van proclamar fidels a la República. La divisió del país en dues zones va impedir la disputa dels campionats estatals i es van jugar els regionals, la Lliga del Mediterrani i la Copa de l’Espanya Lliure. En aquest estat de guerra el Llevant va posar a la disposició de la República al seu equip per a partits amistosos amb la finalitat de recaptar fons per a causes benèfiques. Entre els tornejos jugats en aqueix any es va celebrar la Copa, la final de la qual van jugar el València FC i el Llevant FC, sent aquest equip el que va conquistar el títol. Atés que durant la dictadura franquista aquest torneig no va ser reconegut, des del club i de les instàncies polítiques, amb el suport de gran part de l’afició i de la societat valenciana, es va lluitar perquè aquest trofeu fora reconegut per al Llevant U.D.

Es va donar la meravellosa coincidència que mentre la Copa estava exposada, el 25 de març de 2023, la R.F.E.F. reconeix l’oficialitat de la Copa Espanya Lliure conquistada en 1937.

Així que el dissabte 25 de març de 2023 es converteix en una data de ressonàncies bíbliques per al levantinisme. El Llevant es va coronar oficialment com a campió de la Copa Espanya Lliure 86 anys després de la seua materialització sobre el Verd.

La Real Federació Espanyola de Futbol, en la reunió de la seua junta directiva celebrada a Màlaga, va decidir aprovar el reconeixement de la Copa de l’Espanya Lliure

“El Llevant Unió Esportiva i la Federació de la Comunitat Valenciana van posar en coneixement de la RFEF, en 2019, una sèrie de fets de caràcter esportiu per a sol·licitar el reconeixement del títol, reconeixent sempre l’RFEF l’excepcionalitat del moment i el context de guerra civil en el qual es va desenvolupar el torneig”, va explicar l’RFEF, que va indicar que es van prendre en consideració “els acords de FIFA dels dies 6 i 7 de novembre”, celebrat a París, així com “els acords adoptats pel màxim organisme del futbol mundial a Calcuta d’octubre de 2017″.

Quedava saldada un deute històric. El club ha lluitat amb audàcia en els últims anys per la seua legalitat. El reconeixement de la Copa Espanya Lliure s’ha estés en el temps des que començara a recuperar la seua efervescència a principis del tercer mil·lenni. El procés ha estat replet d’espines i de contratemps.

Així s’ha va donar la curiositat que en l’exposició ‘De Granotes, Gats i Palmeres’ entrara una Copa i isquera un títol oficial.