Doncs sí. En el Llevant UE tenim a un granota que, després de donar-se a conéixer professionalment en Orriols amb les barres blaugranes del nostre clàssic jersei, va acabar jugant set temporades en les files del totpoderós Arsenal anglés. I allí, en el club londinenc, va aconseguir dos títols de la Premier League, la competició nacional més important del món. A més, va poder disputar la Champions League i proclamar-se també subcampió del principal torneig futbolístic europeu.

Lauren a la foto de la plantilla del Levante UD del curs 1997/98. D’esquerra a dreta Pirri, el secretari tècnic Ricardo Chover (clau en el fitxatge del camerunés), Villanueva i Lauren

La història del futbolista Laureano Bisan-Etame Mayer (Lauren) està molt vinculada a Espanya… Encara que haja jugat amb la selecció camerunesa em sent espanyol, no és una contraposició. La meua cultura i la meua educació està a Sevilla… Són paraules de l’africà al periodista Toni Cruz en una entrevista de novembre de 2018. Va ser l’onzé fill d’una família de dotze germans. Els seus pares, originaris de Guinea Equatorial, van haver de deixar el seu país (ex colònia espanyola), després del colp d’estat contra el president Macías i refugiar-se a Camerun. I allí, quasi per accident, en la localitat de Kribi, va nàixer Lauren a principis de 1977. Tenia quatre anys quan la seua família va poder emigrar a Espanya per a establir-se en el barri de Montequinto del municipi de Dos Hermanas, al costat de la capital sevillana, on el seu progenitor va trobar un treball com a funcionari en la Delegació de Govern.

Durant quasi mig any (d’agost a desembre de 1996) Lauren va jugar cedit pel Sevilla FC en el CD Sant Ferran. En el centre de la imatge en un entrenament amb els blaus

Les seues habilitats futbolístiques no van passar desapercebudes per als observadors locals i, ràpidament, el Sevilla FC es va fer amb els seus serveis amb només onze anys. Allí va jugar en totes les categories fins a arribar al filial sevillà. Però després de breus cessions en clubs menors pròxims a la capital andalusa no va acabar de tindre una oportunitat en el primer equip de Nervión. La seua última gran campanya al Sevilla Atlètic li va catapultar al Levante UD. Els andalusos li van oferir renovar-li amb un contracte amateur però el gran interés dels granotes, que li van brindar un tracte absolutament professional, li va fer apostar sense titubejos pel club d’Orriols.

L’informe de Lauren que a l’abril de 1997 va elaborar Ricardo Chover, secretari tècnic del Llevant UD, no va deixar cap dubte sobre la idoneïtat del seu fitxatge: “En l’u contra un és genial… Rapidíssim en els contraatacs i amb intel·ligència… És un punta perillós… Li veig un excel·lent futur”

Partit de pretemporada de la 1997/98. Lauren és el segon per l’esquerra entre Villanueva i Lima

La campanya 1997/98 del Llevant UD en Segona Divisió va ser una concatenació de despropòsits que va conduir a la categoria de bronze. Fins a cinc entrenadors (Emilio Cruz, José Enrique Díaz, Roberto Álvarez, Aranguren i Pepe Balaguer) van tractar de reconduir la nau granota per a evitar el desastre. Però la crònica d’una mort anunciada (parafrasejant la novel·la del Premi Nobel Gabriel García Márquez) es va fer matemàtica mancant dues jornades per a la conclusió del torneig, després de l’empat sense gols en el Ciutat de València entre el Llevant i l’Hèrcules.

No obstant això, el rendiment de Lauren no va tindre res a veure amb la desfeta esportiva de l’equip. El camerunés va ser un dels pocs futbolistes destacats en l’onze d’ Orriols i amb sis dianes (la seua màxima anotació en un curs en tota la seua carrera) va ser el segon màxim golejador del Llevant UD després de Fede Marín, que va aconseguir una més. A més va tindre dues actuacions màgiques en la derrota per 3 a 2 enfront del Vila-real i en l’empat a quatre reeixit a Leganés. En totes dues trobades va aconseguir sengles doblets marcant tants excel·lents. Un dels aconseguits en la localitat madrilenya va tindre una factura fantàstica. A poc a poc, eixos golassos i eixes grans actuacions individuals van anar cridant l’atenció de diversos equips de la Primera Divisió espanyola i, finalment, el RCD Mallorca es va fer amb els seus serveis. El Llevant UD de Pedro Villarroel no va poder rebutjar l’oferta del club balear i més encara després del descens a Segona B que anava a comportar severes retallades econòmiques.

Va acabar així el breu però intens pas de l’africà per l’entitat granota. Lauren ha manifestat repetides vegades l’etern agraïment que sempre li tindrà al Llevant UD. Per apostar per ell i fer-li futbolista professional i perquè el seu pas per Orriols va ser l’aparador perfecte que li va catapultar a una carrera llegendària. I una anècdota simpàtica. Lauren va ser el segon granota en actiu (després del xilé Caszely) a jugar un Mundial. El camerunés va disputar el de França 98 sent encara granota, ja que l’última samarreta que va vestir abans d’aquell assoliment va ser la del Llevant UD.

En l’última jornada de la primera volta el Llevant va caure derrotat a Vila-real per 3 a 2. Lauren va ser l’autor dels dos punts granotes. En la imatge celebrant el 0 a 1 amb el qual el camerunés va obrir de cap el marcador en el minut 2 del partit

Al Mallorca l’entrenador Héctor Cúper el va fer titular indiscutible. Allí, en la seua primera temporada, va aconseguir la Súpercopa vencent en la final al Barça i en la següent, després d’un fabulós torneig, va aconseguir la final de la Recopa d’Europa perdent enfront del Lazio italià. Però els grans del vell continent ja havien posat els seus ulls en ell i el tècnic Arsène Wenger se’l va emportar a l’Arsenal anglés (el Reial Madrid també va mostrar interés però finalment va acabar en La City de Londres).

Lauren sempre ha dit que l’entrenador gal ha sigut la persona més important de la seua carrera esportiva. Perquè a més de traure el millor d’ell li va reconvertir de la seua posició de migpunta a la de lateral dret ofensiu, aprofitant la gran qualitat que sempre va tindre com a migcampista. A més el va fer jugar en el millor Arsenal de la història al costat de genis com el davanter francés Henry, arribant a ser també subcampió de la Champions League en la 2005/06.

Lauren va aconseguir el seu cim com a futbolista en les set temporades que va jugar en l’Arsenal. En la 2001/02 va aconseguir la seua primera Premier League (a l’esquerra amb el trofeu de lliga) i en el curs 2003/04 la segona, formant part de “Els Invencibles”, com van anomenar als integrants d’eixe equip que va aconseguir el campionat sense perdre ni un sol enfrontament. A la dreta subjectant la Copa de la seua última Premier durant les celebracions londinenques

El 19 de març de 2003 van coincidir dos ex granotes en l’estadi de Mestalla en la fase de grups de la Champions League. A l’esquerra Vicentín sense poder frenar l’avanç de Lauren amb la pilota

L’epíleg futbolístic de l’africà va arribar jugant un parell de temporades en el Portsmouth anglés i una última campanya de nou a Espanya, en les files del Córdoba, que militava en Segona Divisió. La mateixa categoria on també estaven eixe curs 2009/10 els granotes i que els d’ Orriols van concloure de manera extraordinària, amb l’ascens a Primera l’any del seu centenari. I el que són les casualitats de la vida: Lauren va jugar l’últim partit de la seua carrera professional com a futbolista contra el Llevant U.D. Va ser en la jornada 34, quan el Còrdova es va enfrontar i va véncer a l’onze valencià per 2 a 1.

Lauren va aconseguir la medalla d’or en els Jocs Olímpics de Sídney 2000, després de véncer en la final a Espanya

El currículum de Lauren amb la seua selecció, defensant als lleons indomables de Camerun, també és extraordinari. I el seu màxim èxit va arribar en els Jocs Olímpics de Sídney 2000 on va aconseguir la medalla d’or vencent en la final a Espanya. Després de concloure el partit amb empat a dos Lauren va ser l’autor d’un dels punts en el torn de penals decisiu. Encara que per al de Kribi aquella victòria va tindre un cert regust agredolç per la gran vinculació sentimental que des de xicotet ha tingut amb Espanya. De fet sempre ha declarat que li haguera encantat ser internacional amb La Roja però que va ser la selecció africana (a través d’un vell conegut de La Lliga, el gran Tommy N’Kono) qui li va demostrar amb molta més vehemència el seu interés i això li va fer decantar-se. A més d’este gran triomf a nivell de seleccions Lauren compta també amb dues Copes d’Àfrica en les seues vitrines.

El 15 de setembre de 2016 (en la temporada que va acabar amb l’últim ascens a Primera Divisió del Llevant UD) Lauren va visitar la seua casa (el Ciutat de València) i va passar per la Tenda Granota situada en l’estadi. A baix en una icònica foto vestint la indumentària granota

Després de treballar durant diversos anys com a ambaixador de l’Arsenal en nombrosos esdeveniments internacionals, Lauren ostenta en l’actualitat un càrrec en la FIFA (la institució que governa les federacions de futbol a nivell mundial)  com a expert tècnic per al desenvolupament del talent futbolístic a Àfrica.