Alba María Redondo Ferrer (o Alba Redondo, com la coneix tothom) ha passat amb lletres d’or a la història del futbol espanyol i, per extensió, a la del club al qual pertany, el Llevant UD de València. El 20 d’agost de 2023 (en l’Estadi d’Austràlia de Sídney) va formar part de l’onze titular de la selecció hispana que es va proclamar campiona del Mundial de futbol disputat en el continent oceànic. Ho va fer després de véncer en la Final a Anglaterra per 1 a 0. Eren aproximadament les 22h a Austràlia (quasi les 14h a Europa) i tota Espanya va embogir d’alegria.

Una imatge mítica en la història del futbol espanyol. Acaba la Final del Mundial de Futbol Femení 2023 i Espanya és Campiona del Món. Els jugadors (amb Alba Redondo en el centre i el 17 en la seua samarreta) corren per a fondre’s en una pinya de felicitat absoluta

Però fins a arribar a aqueix moment cim la d’ Albacete portava molt de temps llaurant-se una trajectòria impecable com a futbolista. I això que en els seus inicis, de xicoteta, va triar la gimnàstica com a pràctica esportiva. Encara que no va tardar a descartar-la perquè el futbol li va enganxar de seguida. I un fet li va marcar en la seua obstinació. Una trobada amb un il·lustre paisà seu, Andrés Iniesta, quan va anar a veure un partit de futbol que el seu germà va jugar a Fuentealbilla, el poble natal de la nova estrela del Barça. Aqueix dia va conéixer al principal artífex del primer Mundial que guanyaria Espanya en 2010. I la xiqueta a qui aquell geni li va signar un autògraf va tindre clar, des de llavors, que havia nascut per a ser futbolista.

Després de jugar cinc temporades en el Fundació Albacete de la Primera Divisió Femenina, la davantera Alba Redondo va fitxar pel Llevant UD en l’estiu de 2019

Sota la direcció tècnica de María Pry la jugadora manxega es va adaptar prompte al seu rol en el club d’ Orriols. En la 2019/20, la seua primera campanya granota, va aconseguir 8 gols i l’equip va concloure en una destacada tercera posició, després del Barça i el Reial Madrid. Aqueixa temporada va aconseguir el seu primer doblet com a blaugrana després de la victòria aconseguida a Logronyo per 3 a 4.

En la imatge superior Alba Redondo celebrant el gol que va marcar en el 2 a 0 enfront de l’Athletic Club del 8 de setembre de 2019. A baix en el primer derbi que va jugar contra el València CF al desembre de 2019. Aquell dia les granotes es van imposar per 0 a 1 amb gol d’Eva Navarro

En el curs 2020/21 el Llevant UD es va plantejar l’objectiu de, almenys, repetir la tercera plaça final aconseguida l’any anterior, després dels dos grans del futbol nacional. I el planejat es va materialitzar de manera brillant. I no sols això, aquell èxit va permetre al club disputar la competició de la Champions League la següent temporada, una experiència inèdita en la trajectòria professional d’Alba Redondo.

Alba Redondo va marcar als dos principals equips madrilenys en la campanya 2010/21. A dalt celebrant amb la seua companya Toletti un dels dos que va aconseguir en el triomf per 3 a 0 enfront de l’Atlètic de Madrid. I a baix fent el propi amb Esther González després d’anotar en el descompte l’1 a 2 definitiu que va permetre al Llevant aconseguir un triomf espectacular enfront del Reial Madrid en la capital d’Espanya

La temporada 2021/22 no va poder començar millor per a la d’ Albacete. Sota la batuta del nou entrenador Ángel Villacampa el Llevant va arrancar la competició golejant de manera immisericorde al Reial Madrid a la Ciutat Esportiva de Buñol per 4 a 0. I Alba va aconseguir en aquell partit el seu tercer doblet com a granota. Però ací no va cessar el seu espectacular inici. En l’onzena jornada les blaugranes van tornar a imposar-se pel mateix resultat al Madrid CFF. I en aquesta ocasió Redondo va aconseguir el seu primer hat trick. La brasilera Gio Queiroz va obrir el 4 a 0 d’aquell dia.

A dalt Alba celebrant un dels dos gols que li va marcar al Reial Madrid en la golejada per 4 a 0 del 5 de setembre de 2021. A baix festejant un dels tres tants que va aconseguir en el 4 a 0 enfront del Madrid CFF del 20 de novembre de 2021

Aqueixa temporada les granotes van disputar la màxima competició europea. Però per a arribar a la fase final de la Women’s Champions League calia superar dues rondes prèvies. En la primera havien de guanyar dos partits en el Grup 3 que completaven el Celtic escocés, el Minsk bielorús i el *osenborg noruec. El Llevant va véncer 2 a 1 en la Semifinal contra les britàniques i aquell dia Alba va aconseguir el seu primer gol en una competició europea. Quedava el match decisiu contra les escandinaves (que s’havien imposat al Minsk) i després d’una agònica pròrroga també es va aconseguir un brillant triomf per 4 a 3. Amb el mèrit afegit que aquella trobada es va disputar en el Koteng Arena de Trondheim (la localitat noruega del Rosenborg). L’última ronda va enfrontar a doble partit al Llevant amb Olympique de Lion francés. I encara que les granotes van jugar dues excel·lents trobades van sucumbir davant les gales que, fet i fet, serien les campiones d’aquella edició de la Champions League, vencent en la Final al Barça per 3 a 1 i aconseguint la seua huitena Copa d’Europa.

El Llevant UD no va poder superar a L’Olympique de Lion en l’eliminatòria clau per a poder accedir a la fase final de la Champions League. A l’esquerra Alba en un llance del partit disputat l’1 de setembre de 2021 en el Ciutat de València. A la dreta en la volta en terres franceses. Tots dos partits es van perdre per 2 a 1 davant els qui s’acabarien proclamant Campiones d’Europa

Era clar que Alba Redondo ja s’havia convertit en una davantera referent del futbol espanyol. I aqueixa mateixa temporada li va arribar el reconeixement oficial en ser nomenada Jugadora del Mes de gener de 2022 de la Lliga F. Aquella campanya aconseguiria, finalment, una dotzena de gols però, desgraciadament, l’equip no va obtindre la classificació desitjada i va quedar en una discreta sisena posició.

Alba Redondo va tindre en la 2021/22 el reconeixement com a Jugadora del Mes de gener de 2022 de la Lliga F

La temporada 2022/23 ha sigut, sense cap gènere de dubtes, la més brillant de la trajectòria professional d’Alba Redondo. A nivell personal i col·lectiu, amb el seu club de futbol i amb la selecció espanyola. El Llevant UD va concloure en una fantàstica tercera posició, alguna cosa que li permetrà, de nou, jugar la màxima competició del futbol europeu en la 2023/24. I la manxega va conquistar el trofeu Pichichi com a màxima golejadora del torneig de lliga amb 28 punts, aconseguint quatre doblets i dos hat tricks. És la tercera futbolista granota que aconsegueix el guardó, després d’Adriana Martín (amb 22 gols en la 2014-15) i Charlyn Corral (amb 24 en la 2017-18). I en el Mundial guanyant a Austràlia també va ser la màxima golejadora d’Espanya (al costat de Jenni Hermoso i Aitana Bonmatí) amb 3 dianes.

Alba Redondo es va coronar amb el trofeu Pichichi de la Lliga F de la Temporada 2022/23 anotant 28 gols. Encara que va deixar molt clar de seguida que aqueix fantàstic assoliment era, també, col·lectiu

L’equip va comptar amb un nou míster, Sánchez Vera, que havia entrenat a l’Atlètic de Madrid durant tres cursos, de 2018 a 2021. Amb els seus plantejaments l’onze blaugrana va recuperar una verticalitat i una arribada que semblava haver perdut el curs anterior. I Alba Redondo es va convertir en la killer perfecta d’aqueix Llevant molt més ofensiu, que va aconseguir 28 gols més que en la 2021/22.

Alba li va marcar tres gols al Reial Madrid en el curs 2022/23. A l’esquerra en l’empat a dos aconseguit en el Ciutat de València on va anotar un i a la dreta en el doblet que va aconseguir a la Ciutat Esportiva del Reial Madrid i que, lamentablement, no va impedir la derrota per 3 a 2

En la jornada 7 el Llevant UD li va plantar cara al totpoderós Barça en el Johan Cruyff i a punt va estar de traure profit. Al final es van imposar les culers per 2 a 1 i Redondo va anotar el gol granota

En la seua quarta temporada com a granota Alba Redondo va sumar dos hat tricks més en el seu currículum. El primer va arribar el 4 de desembre de 2022 en la golejada que el Llevant va infringir al Betis per 0 a 7 (a l’esquerra amb Tatiana Pinto). I el segon el 26 de març de 2023 en la victòria per 4 a 1 enfront de la Reial Societat (a la dreta celebrant un dels seus gols amb la colombiana Mayra)

En la jornada 28 (quan faltaven dos més perquè concloguera la Lliga) el Llevant UD va aconseguir matemàticament la tercera posició final i amb això la possibilitat de disputar en la 2023/24 la competició europea de la Champions League. Aquella alegria es va materialitzar el 7 de maig de 2023 en el derbi disputat en el Ciutat de València que va concloure amb empat a un

Alba Redondo havia sigut protagonista d’una grandíssima temporada de lliga però encara li quedava el meravellós colofó final que li esperava amb la selecció espanyola. Perquè la manxega va ser una de les triades pel polèmic entrenador Jorge Vilda per a representar a la Roja en el Mundial de futbol que s’anava a celebrar en l’estiu de 2023 a Austràlia i Nova Zelanda. Era l’única granota en actiu que anava a formar part del combinat hispà encara que huit futbolistes més havien defensat els colors levantinistes amb anterioritat: Irene Guerrero, Eva Navarro, Esther González, Claudia Zornoza, Rocío Gálvez, Ivana Andrés, Ona Batlle i Alexia Putellas eren les ex granotes que també integraven aqueixa històrica selecció que acabaria proclamant-se Campiona del Món.

El llegat granota en el Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda de 2023 el van conformar nou integrants de la selecció. A la dreta Alba Redondo el dia del seu debut en el mateix durant el partit en el qual Espanya es va imposar a Costa Rica per 3 a 0

Alba Redondo va eixir des de la banqueta en els tres partits de la fase de grups. En el segon va ser decisiva. Va marcar dos gols (el tercer i el cinqué) en la golejada d’Espanya a Zàmbia per 5 a 0. En les imatges en un llance d’aquest, després d’anotar i festejant un gol amb la seua parella. Sempre ha visibilitzat la igualtat LGTBI. La foto d’aqueix bes va donar la volta al món i es va fer viral

En els últims quatre partits del Mundial, des de Huitens fins a la Final, Alba va formar part de l’onze titular. I en aqueixa primera ronda decisiva Espanya va tornar a fer-li una maneta al seu rival golejant per 5 a 1 a Suïssa. I Redondo va marcar de nou, aquesta vegada anotant el segon que va celebrar com sempre

En els Quarts de final Espanya va véncer als Països Baixos per 2 a 1 i va repetir el resultat en la victòria en Semifinals enfront de Suècia. La d’Albacete va tornar a eixir d’inici en totes dos enfrontaments. A l’esquerra disputant una pilota amb l’holandesa Jansen i a la dreta driblant a la sueca Andersson

La gran Final del Mundial va enfrontar a Espanya amb Anglaterra. El combinat hispà va ser molt superior i es va emportar el partit amb tot mereixement. Alba Redondo va tindre una gran ocasió per a inaugurar el marcador abans del gol d’Olga Carmona en el minut 29. Amb el seu fantàstic xut ras (que es va colar al costat del pal esquerre) el gol de la sevillana va suposar l’1 a 0 definitiu amb el qual Espanya va conquistar el Mundial. En la imatge la manxega en dos moments d’aquell mític partit. A l’esquerra entre les angleses James i Carter i a la dreta avançant sota la pressió de Hemp

Alba Redondo en èxtasi després de proclamar-se Campiona del Món en l’Estadi d’Austràlia de Sídney. A l’esquerra amb la medalla d’or al coll i la Copa a la seua mà i a la dreta amb totes les seues companyes de selecció i l’entrenador Jorge Vilda en el podium

Les celebracions del Mundial a Espanya van ser contínues. A l’esquerra en la rebuda a Madrid abans milers d’aficionats, en el centre amb el president del govern Pedro Sánchez i a la dreta a la Ciutat Esportiva de Buñol, on va ser aclamada pels primers equips del Llevant UD

El gran festeig final de la proesa mundialista d’Alba va arribar el dissabte 2 de setembre de 2023. En els prolegòmens del partit entre el Llevant i l’Oviedo un replet Ciutat de València va caure rendit als seus peus. Redondo, a més, va fer el servei d’honor amb la seua classe habitual

El 6 de setembre de 2023 la prestigiosa revista “France *Football” va donar la llista de les 30 candidates a la “Pilota d’Or” de 2023 i Alba Redondo és una d’elles. Al costat de la manxega hi ha cinc espanyoles més: Olga Carmona, Salma Paralluelo, Aitana Bonmatí (les tres també campiones del món), Mapi León i Patri Guijarro. Un colofó extraordinari per a una temporada excepcional de la futbolista granota

Alba Redondo iniciarà en la 2023/24 la seua cinquena temporada en Orriols. Una relació que tot el llevantinisme desitja de cor que es prolongue en el temps. I no sols perquè aquesta Campiona del Món haja fet història en el futbol espanyol sinó perquè s’ha convertit, per sempre, en un mite granota.

I aquesta preciosa història humana d’Alba Redondo potser no la coneix tothom. Sempre que marca un gol es besa el braç dret i amb l’esquerre assenyala al cel. És una dedicatòria amb un només destinatari: El seu oncle José Israel Ferrer Navarro, un cap de l’exèrcit que va morir en l’accident d’aviació del Yak-42 ocorregut a Turquia el 26 de maig de 2003. En aquella tragèdia van morir 75 persones, entre elles 62 militars espanyols que tornaven d’una missió humanitària a l’Afganistan. Alba tenia sis anys quan va passar allò. En fer-se adulta es va tatuar al seu braç dret la frase “A dalt els cors”, un tema del cantant Antonio Flores que li encantava al germà de la seua mare. Així que sempre que marca es besa el tatuatge i assenyala al cel pensant en el seu oncle